Stef Zweers

stef-zweers.nl

Wat is zo speciaal aan een dulce de leche?

2 min gelezen
dulce de leche te maken

Dulce de leche is een soort karamelsaus die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. Het wordt gemaakt door gezoete gecondenseerde melk langzaam te verwarmen tot het een goudbruine kleur krijgt en een rijke, karamelachtige smaak ontwikkelt. Het wordt vaak gebruikt als topping voor desserts, zoals vlaai of cheesecake, of als vulling voor koekjes en gebak. Sommige mensen genieten er ook van, gewoon op toast gesmeerd of met een lepel gegeten. Het is een zeer populair ingrediënt in veel Zuid-Amerikaanse landen, waaronder Argentinië, Uruguay en Paraguay.

dulce de leche te maken

Dulche de leche zelf maken?

Een populaire methode om dulce de leche te maken, is door het ongeopende blikje gezoete gecondenseerde melk in een grote pan water te doen en het water aan de kook te brengen. Laat het blik 3-4 uur in het water koken en zorg ervoor dat het blik altijd onder water staat. Hierdoor zal de melk karamelliseren en veranderen in dulce de leche.

Een andere methode is om het blikje gezoete gecondenseerde melk te openen en het in een pan te gieten. Kook de melk op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren, tot het dik en karamelachtig wordt. Deze methode kan langer duren dan het blik koken, maar het stelt je in staat om de consistentie van de dulce de leche gemakkelijker te controleren.

Een lekkere variatie

Welke methode je ook kiest, het is belangrijk om tijdens het koken de dulce de leche in de gaten te houden en regelmatig te roeren om te voorkomen dat hij aanbrandt. Je kunt ook een snufje zout of een eetlepel vanille-extract aan de dulce de leche toevoegen voor extra smaak. Zodra de dulce de leche dik en karamelachtig is, haal je hem van het vuur en laat je hem afkoelen voordat je hem serveert. Je kunt dulce de leche op zichzelf serveren, of gebruiken als topping voor ijs, fruit of andere desserts. Genieten van!

Gerelateerd